Световната антидопингова агенция (WАDА) настоява Спортният арбитражен съд - CAS (Court of

...
Световната антидопингова агенция (WАDА) настоява Спортният арбитражен съд - CAS (Court of
Коментари Харесай

WАDА иска 4 г. наказание за Валиева и отнемане на отборното злато на Русия от Олимпидата

Световната антидопингова организация (WАDА) упорства Спортният трибунал - CAS (Court of Arbitration for Sport), да накажеа фигуристката Камила Валиева за четири години поради нарушение на антидопинговите правила, оповестява формалният уебсайт на съда.

Дисквалификацията ще се регистрира от датата на влизане в действие на решението на CAS. Всички резултати на Валиева, считано от 25 декември 2021 година, би трябвало да бъдат анулирани с всички произлизащи от това последствия, в това число лишаване на медали, точки и награди. Фигуристката бе в центъра на допинг скандал на тазгодишните зимни олимпийски игри в Пекин. Рускинята, която бе на 15 година тогава, се трансформира в първата жена, която прави четворен скок в олимпиийски шампионат, помагайки на Русия да завоюва златото в отборната конкуренция. По-късно стана ясно, че тя е тествала позитивно преди Игрите за триметазидин – лекарство, което се употребява при ангина, само че е неразрешено за спортисти, защото може да укрепи издръжливостта.

По-рано шефът на WАDА Витолд Банка сподели, че делото на Валиева е трансферирано на CAS, където казусът към този момент е регистриран. Той съобщи, че организацията е уведомила РУСАДА за проекти да се свърже с CAS, в случай че резултатите от следствието на случая на Валиева не бъдат предоставени на организацията до 4 ноември, което не е случило. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР